La guerra de las salamandras
CF- DISTOPIA

LA GUERRA DE LAS SALAMANDRAS
Válka s mloky
(1936)

Karel Capek

Editorial:
Gigamesh (2003)

Col.lecció:
Gigamesh

Núm:
16

Pàgines:
229

Altres edicions:

CATALÀ:
1998 Proa. A tot vent

CASTELLÀ:

1992 Hiperión. Libros Hiperión, 141

1982 Bruguera. todolibro, 104

1981 Bruguera. Club Joven Bruguera, 37

1972 Doncel. Libro Joven de bolseillo, 22

1956 EDHASA. Nebulae, 34

La guerra de las salamandras  

Carel Kapec és conegut per haver inventat juntament amb el seu germà el terme "Robot" (que en llengües eslaves ve a voler ser "esclau") en la seva obra de teatre "R.U.R" i per tant aquest fet sembla que hagi fet ombra a la seva producció literària. Si a això li afegim la poca predisposició de traduir obres de països de l'exòrbita comunista, estic segur que ens estem perdent grans novel.les i obres de qualitat majúscula.

Per sort, no és el cas de La Guerra de les Salamandres, que ja havia estat traduïda i publicada per altre editorials, segurament pel fet de la seva atemporalitat i per la seva qualitat. Anem al gra:

L'estupidesa humana és el tema central d'aquesta irònica obra. De com l'Home guiat pels instints bàsics de recerca del poder i de malfiament en vers els altres pot arribar a una situació insostenible com la que es descriu al llibre.

Capek idea una fàbula, una metàfora sobre el destí de la humanitat. I aquesta metàfora és encarnada per les salamandres, uns rèptils que són descoberts en una remota illa del pacífic i que tenen la capacitat d'aprendre a parlar i a utilitzar eines a favor dels humans que les exploten. Es clar que el seu aprenentatge poc a poc es va dirigint també cap a les altes esferes i cap a camps intel·lectuals com la física, la literatura etc...

La novel.la està estructurada de manera curiosa, doncs el fil argumental no el porta un protagonista o una sèrie de personatges, si no que es desenvolupa en una barreja entre retalls de diaris i llibre de divulgació, entrellaçant diàlegs i situacions concretres quan cal aportar més informació i fins hi tot afegint peus de pàgina per ampliar conceptes.

Això es transmet en una obra molt amena, simple però profunda, on les inquietuts filosòfiques i les pors a la guerra (recordem que Capek escriu La Guerra de les salamandres en un període d'entreguerres, molt aprop del sorgiment nazi) queden ben evidents, però sense mai perdre el sentit de l'humor.

Realment es tracta d'una obra atemporal. Les visituts de la humanitat de l'any 1936 poden comparar-se perfectament amb els problemes actuals en un món cada cop més ambiciós i on les potències econòmiques dicten el nostre destí.

La paradoxa d'alimentar al nostre enemic, l'absurditat de l'autodestrucció, són temes ben actuals que Capek ja va preveure en aquesta obra.

 

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: